Kestävyysraportointidirektiivi edellyttää pienyrityksiltä yllättävää tarkkaavaisuutta

Tuleva EU:n yritysvastuudirektiivi (CSRD) velvoittaa yrityksiä julkaisemaan raportin liiketoiminnan vaikutuksista ympäristölle ja yhteisöille. Direktiivi edellyttää, että yritykset julkaisevat standardien mukaisen vastuullisuusraportin vuosittain. Raportointivelvoite kohdistuu yllättävän pian myös epäsuorasti pienyrityksiin, sillä alihankkijoiden on raportoitava liiketoiminnastaan, mikäli he ovat osa raportointivelvollisen yrityksen arvoketjua.

EU alkaa ohjata vastuullisuutta

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) edellyttää yrityksiä raportoimaan Euroopan kestävyysraportointi standardin mukaisesti (ESRS). Direktiivin tarkoituksena on ohjata yrityksiä kehittämään vastuullisia liiketoimintamalleja, ja näin edistää yrityksen kokonaisvaltaista positiivista vaikutusta sen ympäristöön ja ihmisiin. Raportin sisältöstandardilla halutaan tehdä raporteista keskenään vertailukelpoisia ja laadultaan tasavertaisia.

Raportointivelvollisuus otetaan käyttöön porrastetusti vuoteen 2028 mennessä. Raportointivelvollisuuden voimaan tulo ei tarkoita, että yrityksen on vaihdettava liiketoimintamalliansa yön yli. Sen sijaan tarkoitus on, että lisääntyvä läpinäkyvyys ohjaa yrityksen arvoja ja tavoitteita kohti vastuullista toimintaa. Direktiivin tavoitteena onkin, että läpinäkyvyys asiakkaille ja yhteistyökumppaneille ohjaa ostopäätöksiä ja yhteistyökuvioita myös muilla kuin taloudellisilla mittareilla. 

Vastuullisuusraportti antaa kokonaisvaltaisen käsityksen yrityksen liiketoiminnasta, ja sen vaikutuksista ympäristölle ja ihmisille, mutta myös ympäristön ja yhteisöjen kohdistamista taloudellisista riskeistä ja mahdollisuuksista yrityksen toiminnalle. Tätä kaksisuuntaista vaikutusten arviointia kutsutaan kaksoisolennaisuudeksi. Kaksoisolennaisuusanalyysi on vastuullisuusraportoinnin lähtökohta ja se määrittää vastuullisuusraportin laajuuden ja aihepiirit. Kaksoisolennaisuusanalyysissä arvioidaan myös yrityksen sidosryhmät ja kuinka heidät otetaan osaksi vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Pienyritysten velvollisuudet vastuulliselle liiketoiminnalle ovat ajankohtaisia 

Mikäli pienyritys on osa raportointivelvollisen yrityksen arvoketjua, kuuluu pienyritys tällöin myös raportointivelvollisen yrityksen sidosryhmiin. Näin raportointivelvollinen yritys voi edellyttää pienyritystä antamaan vastuullisuusraportin liiketoimistaan, vaikka pienyritys ei olisi suoraan raportointivelvollinen. Mikäli pienyritys ei pysty täyttämään yhteistyökumppaninsa tiedonantotarpeita, on raportointivelvollinen yritys edellytetty ohjaamaan yhteistyönsä sellaisten kumppanien pariin, jotka pystyvät täyttämään tiedonantotarpeet.

Raportointivelvollisuuden laajentuessa yhä useampiin keskisuuriin ja suuriin yrityksiin, on pienyritysten valmistauduttava antamaan läpinäkyvyyttä heidän kumppaneillensa. Tietoisuus vastuullisuusteemoista ja omien liiketoimintamallien ennakoiva mukauttaminen uusiin säännöksiin on hyvä aloittaa ajoissa. Siten sopeutuminen voidaan hoitaa joustavasti omassa tahdissa.

Älä jää yksin uuden sisäistämisessä

Vastuullisuusraportointi on monivaiheinen prosessi, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja monipuolisia näkökulmia. Pienyrityksille voi olla hankalaa toteuttaa riittävän yksityiskohtaista kaksoisolennaisuusanalyysiä omin neuvoin. Lisäksi ESRS standardin mukaisten tietopisteiden luonnollinen sisällyttäminen muiden arjen askareiden ohelle voi olla työlästä. Onkin hyvä aloittaa tutustuminen vastuullisuusaiheisiin hyvissä ajoin.

Jurinet tarjoaa vastuullisuusteemojen kartoitusta ja vastuullisuusraportin tuottamista EU:n yritysvastuudirektiivin mukaisesti. Yritysvastuuseen ja ihmisoikeuksiin erikoistuneet asiantuntijamme perehdyttävät yrityksenne teitä koskeviin EU:n raportointivelvoitteisiin, jotka tulevat voimaan porrastetusti seuraavien viiden vuoden aikana sekä auttavat raportoinnissa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Tarjoamme Suomen Yrittäjien jäsenille kausietuna veloituksetta 30 minuutin kartoituksen yrityksenne vastuullisuusteemoista. Etu on voimassa 31.8.2024 asti.

Edellinen
Edellinen

Muutoksia ja uusia tuulia toimistoissamme

Seuraava
Seuraava

Etsimme juristeja Helsinkiin