Sosiaalinen media ja internet

Sosiaalinen media ja internet 2018-05-15T20:58:49+00:00

table-laptopJuriNet toimistojemme lakimiehet ovat viime vuosina joutuneet yhä useammin ratkaisemaan viestintäoikeuteen ja sosiaaliseen mediaan liittyviä kysymyksiä. Tämä onkin havaittu toimistoissamme vahvasti kasvaksi oikeudenalaksi.

Usein vanhemmat ottavat yhteyttä kun nuorten ja lasten käyttäytyminen eri keskustelupalstoilla herättää huolta. Tällaisia nettiportaaleja ovat mm. Suomi24, kuvake, Facebook ja lukuisat muut sosiaalisen median verkkosivut, jotka sinällään ovat mainioita kommunikaation välineitä nuorille, kunhan säännöt pysyvät mielessä. Netissäkään ei saa kirjoittaa ihan mitä tahansa, eikä kiusata. Monesti kyse on hyvin vakaviin rikoksiin johtaneista tapahtumista.

Nuorten päivittäinen ja lähes reaaliaikainen sosiaalisen median käyttäminen on nykypäivää. Lainsäädäntö asettaa kuitenkin käyttäytymiselle myös sosiaalisessa mediassa reunaehdot, mutta kaikilta osin lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Se johtuu nopeasta sosiaalisen median suosion kasvusta. Joskus näistä säännöistä lipsutaan, ja silloin kyseessä voi olla rikosoikeudellisesti tuomittava toiminta tai teko. Meillä on tästäkin valitettavan paljon kokemusta ja esimerkkejä.

Hyväksikäyttötapaukset sosiaalisessa mediassa

Seksuaali- ja hyväksikäyttörikoksia on tullut ilmi mm. keskustelupalstojen kautta. Lainsäädäntöä on muutettu pari vuotta sitten ja nyt poliisi pystyy puuttumaan hieman helpommin esimerkiksi asiattomiin yhteydenottoihin ja viesteihin sosiaalisessa mediassa, joita aikuiset kohdistavat lapsiin. Monissa tapauksissa aikuiset ovat houkutelleet sosiaalisessa mediassa lapsia kiellettyyn kanssakäymiseen. Kyseessä on usein lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai sellaisen yritys. Näissäkin asioissa on hyvä ottaa yhteyttä toimistoomme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kyse on vakavasta asiasta, josta meillä on laaja kokemus.

Maksutonta neuvontaa tarjoaa myös mm. rikosuhripäivystys, mutta voit ottaa meihinkin suoraan yhteyttä ja voimme järjestää tukea omien kontaktiemme kautta. Toimistomme tarjoavat myös maksutonta oikeusapua, eli meiltä saa yksityisen avustajan aivan samalla tavalla kuin kaupungin oikeusaputoimistosta.

Haluamme olla omalta osaltamme turvaamassa lasten ja nuoren tasapainoista kehitystä. Mekin olemme isiä ja äitejä. Tästä syystä olemme vahvasti panostamassa omiin palveluihimme tällä kapealla oikeudellisella alalla.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos epäilet lapsesi joutuneen rikoksen uhriksi netissä. Jos olet itse joutunut hyväksikäytetyksi voit soittaa meille, meitä sitoo salassapitovelvollisuus, mutta voimme neuvoa sinua toimimaan oikein. Ota myös yhteyttä, jos läheisesi on joutunut rikoksen tai kiusaamisen kohteeksi.

JuriNet tekee yhteistyötä Rikosuhripäivystyksen kanssa.

Juristimme päivystävät numerossa 029 009 2590.

Oletko joutunut sosiaalisessa mediassa mielestäsi rikoksen tai hyväksikäytön uhriksi tai haluatko ottaa nimettömästi ja luottamuksellisesti yhteyttä juristeihimme? Voit kertoa meille viestillä asiasi täältä. Me vastaamme sinulle sähköpostilla tai soitamme sinulle, jos haluat jättää yhteystietosi.

Valtakunnallinen juristipäivystys

Juristipäivystys Suomessa poliisia, rikosuhripäivystystä ja viranomaisia varten virka-ajan ulkopuolella 24/7 puhelin 050 2590. Avustajat esitutkintaan ja akuutteihin tilanteisiin.