Voinko tavata lastani Uudenmaan eristämisestä huolimatta?

Tällä hetkellä koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi on Uudellemaalle tuloa ja sieltä poistumista rajoitettu muista kuin välttämättömistä syistä. Tämä herättää monissa perheissä myös huolen siitä, vaikuttaako tilanne lapsen tapaamisoikeuden toteutumiseen ja joutuuko tapaamisjärjestelyjä muuttamaan nykytilanteen vuoksi.

Liikkumisrajoituksen aikana voi Uudenmaan rajan ylittää vain painavasta syystä. Esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden toteutuminen on katsottu riittävän painavaksi syyksi ylittää raja.

Uudenmaan eristäminen ei siten vaikuta lapsen oikeuksiin tavata vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Voit tavata lastasi normaalisti kuten aiemminkin poikkeusoloista huolimatta.

Myös tapaamissopimus pysyy siten edelleen voimassa perheissä, joissa toinen vanhempi asuu Uudenmaan ulkopuolella.

Ota mukaan jonkinlainen asiakirja lapsen tapaamisoikeudesta, kuten asiasta laadittu tapaamissopimus tai muunlainen todistus matkan tarkoituksesta, mikäli ylität Uudenmaan rajan lasta noutaessasi tai palauttaessasi.

Huomioithan, ettei Uudenmaan eristäminen siis oikeuta toista vanhempaa perusteettomasti peruuttamaan tai estämään sovittuja tapaamisia.

Nykyinen poikkeustilanne vaatii toki vanhemmilta myös joustavuutta tapaamisjärjestelyjen suhteen, erityisesti jos lapsi kuuluu riskiryhmään tai hänen kodeissaan on niihin kuuluvia. Tästä riippumatta toinen vanhemmista saattaa pyrkiä käyttämään nykyistä tilannetta perusteettomasti hyväkseen vedoten siihen, että tapaamiset tulee peruuttaa tai siirtää kokonaan Uudenmaan eristämisen vuoksi.

Lue myös aiheeseen liittyvä ”Toteutuvatko lapsen tapaamiset kuten on sovittu?” -artikkelimme.

Ota yhteyttä, jos tarvitset oikeudellista neuvontaa tai apua asiassa. Autamme kaikissa lapsiasioissa!

Yhteydenotto

  • Lue lisää henkilötietojen käsittelystä
Takaisin uutisiin

Kuinka voimme olla avuksi?

Kerro tarpeestasi, niin otamme sinuun yhteyttä.

  • Lue lisää henkilötietojen käsittelystä