Kuukauden kysymys: Miten saan asiani yhtiökokouksen käsittelyyn?
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on oikeus saada asiansa yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Osakkaan asia voidaan ottaa yhtiökokouksen asialistalle ainoastaan silloin, kun kyse on yhtiökokouksen toimivaltaan liittyvästä päätöksenteosta. Hallituksen tai isännöitsijän yksinomaiseen toimivaltaan kuuluvia asioita ei voida siirtää yhtiökokouksen päätettäväksi. Yhtiökokous päättää esimerkiksi yhtiövastikkeen määrästä, tilinpäätöksen vahvistamisesta, talousarviosta, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, taloyhtiön laajoista remonteista sekä taloyhtiön lainojen nostamisesta.
Osakkaan tulee toimittaa tieto vaatimuksesta hallitukselle niin hyvissä ajoin, että se voidaan sisällyttää yhtiökokouskutsuun. Käytännössä osakkaan vaatimus tulisi olla hallituksella ennen yhtiökokousta edeltävää hallituksen kokousta, jossa päätetään yhtiökokouskutsun sisällöstä. Jos kokouskutsut on jo toimitettu, osakkaan vaatimusta ei voida tämän kokouksen kutsuun liittää, mutta se tulee käsitellä seuraavassa mahdollisessa yhtiökokouksessa.
Osakkaan on esitettävä vaatimuksensa hallitukselle kirjallisesti. Vaatimuksen on oltava riittävällä tavalla yksilöity, mutta sitä ei tarvitse perustella. Vaatimus voidaan toimittaa myös isännöitsijälle, jonka tehtävä on viedä asia hallitukselle.
Vaatimuskirjeen liittäminen kokouskutsuun on suositeltavaa, sillä silloin asia tulee esille siinä muodossa kuin osakas on sen itse esittänyt.
Kokouksessa on käsiteltävä osakkaan esityksen mukaiset asiat ja vaadittaessa tehtävä päätökset. Pöytäkirjaan merkitään, että vaatimus on käsitelty yhtiökokouksessa. Osakkaan on hyvä esitellä vaatimuksensa yhtiökokouksessa itse, jotta asia tulee esitettyä oikeassa muodossa.
Jos osakas on esittänyt vaatimuksensa hallitukselle kirjallisesti ja ajoissa, ei hallitus voi lähtökohtaisesti kieltäytyä ottamasta sitä käsiteltäväksi. Jos osakas vaatii äskettäin yhtiökokouksessa käsitellyn asian uudelleenkäsittelyä tai jos osakas käyttää oikeuttaan väärin esimerkiksi vaatimalla toistuvasti saman asian käsittelyä yhtiökokouksessa, voi hallitus kieltäytyä ottamasta asiaa käsiteltäväksi.