Kuukauden kysymys: Miten tehdä vuokrankorotus oikein?

Vuokranantaja ei voi korottaa vuokraa vain ilmoittamalla asiasta yksipuolisesti vuokralaiselle, ellei vuokrankorotuksen perusteesta ole sovittu vuokrasopimuksessa. Jos vuokrasopimuksessa ei ole korotusehtoa, täytyy osapuolten neuvotella asiasta.

Sopimukseen perustuva vuokrankorotus

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia vuokrankorotusehdosta. Korotusehdon sisällöstä voidaan sopia vapaasti, mutta sen täytyy olla kohtuullinen ja riittävän yksilöity. Korotusehto on riittävän yksilöity silloin kun siitä käy selkeästi ilmi korotuksen peruste ja ajankohta. Esimerkiksi yleinen kustannustason nousu ei ole riittävän yksilöity peruste vuokran korottamiseen.

Yksi vaihtoehto on sitoa vuokrankorotus elinkustannusindeksiin. Sopimukseen kirjataan perusindeksi yhdeltä kuulta. Tätä käytetään tarkistusindeksinä vuosittaisessa vuokrantarkastuksessa. Vuokrasopimuksessa määritellään mihin aikaan vuodesta vuokra tarkistetaan. Indeksiperusteisessa vaihtoehdossa vuokra voi myös laskea. Jos vuokran ei haluta laskevan, voi vuokrasopimuksessa puhua vuokran korottamisesta eikä vuokran tarkistamisesta.

Vuokrankorotus voidaan myös sopia tiettyyn enimmäisprosenttiin, jolloin vuokranantaja voi vuosittain määritellä sopivan vuokrankorotuksen. Jos sopimukseen kirjataan prosenttiluvuksi esimerkiksi 3, voidaan vuokraa korottaa 0–3 prosenttia vuodessa.

Hyvään vuokratapaan kuuluu, että vuokranantaja ilmoittaa aina hyvissä ajoin kirjallisesti uuden vuokran summan ja voimaantulopäivän silloinkin, kun ne on kirjattu vuokrasopimuksen korotusehtoon.

Vuokran tasokorotus

Jos vuokrasopimuksessa ei ole korotusehtoa, voi vuokranantaja esittää vuokralaiselle tasokorotusta. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut tasokorotuksesta vuokralaisen kanssa tulee aloittaa vähintään puoli vuotta ennen korotuksen aiottua voimaantuloajankohtaa. Korotus ei saa olla kohtuuton eikä lähtökohtaisesti saa ylittää 15 prosenttia.

Jos osapuolet eivät pääse vuokrasuhteen aikana sopimukseen vuokran uudesta määrästä, on vuokranantajalla viime kädessä oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Hyvän vuokratavan mukaista on, että irtisanomisen yhteydessä vuokranantaja ilmoittaa millä vuokralla sopimus voisi jatkua sekä missä ajassa vuokraa koskeva muutos viimeistään olisi hyväksyttävä, jotta irtisanominen raukeaisi.

Ota yhteyttä, jos sinulla on riitaa vuokrasuhteeseen liittyen tai tarvitset apua esimerkiksi vuokrasopimuksen laatimisessa! Asiakkaitamme ovat sekä vuokranantajat että vuokralaiset.

Edellinen
Edellinen

Tervetuloa tiimiin OTM Antti Korpi!

Seuraava
Seuraava

Rakenna & Remontoi -messut 24.-26.1.2025