Ylimääräisen yhtiövastikkeen periminen taloyhtiössä

Missä tilanteissa taloyhtiö voi periä osakkailta ylimääräistä vastiketta ja millä perusteella?

Ylimääräisen yhtiövastikkeen periminen osakkailta saattaa tulla tarpeen, jos yhtiön käytettävissä olevat varat ja perityt vastikkeet eivät esimerkiksi kustannusten nousun (esim. energiakustannukset) tai yllättävien hoitomenojen (esim. yllättävä vesivahinko kiinteistössä) vuoksi riitä kattamaan kaikkia kuluja. Ylimääräisillä vastikkeilla voidaan maksaa samoja menoja kuin tavallisilla yhtiövastikkeilla.

Yhtiökokous voi valtuuttaa hallituksen päättämään ylimääräisen yhtiövastikkeen perimisestä. Taloyhtiö ei siis voi yllättäen periä osakkailta ylimääräistä vastiketta vaan vain, jos siitä on päätetty yhtiökokouksessa. Päätöksessä on aina yksilöitävä, kuinka monen kuukauden vastikkeita vastaavan määrän hallitus voi enintään periä. Hallitusta ei siis voida valtuuttaa vapaasti päättämään vastikkeen perimisestä oman harkintansa mukaan. Yleinen käytäntö on periä 1–2 kuukauden vastikkeita vastaava määrä.

Jos taloyhtiöllä ilmenee kiireellinen tarve lisävaroille eikä hallitukselle ole annettu valtuutta asiasta päättää, tulee hallituksen kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous.

Yhtiökokous päättää myös valtuutuksen voimassaolosta. Yhtiökokous voi valtuuttaa hallituksen perimään ylimääräiset vastikkeet tilikauden aikana tai antaa valtuutuksen, mikä on voimassa seuraavaan yhtiökokoukseen saakka.

Taloyhtiön hallituksen tulee varautua antamaan yhtiökokoukselle selvitys perityistä ylimääräisistä vastikkeista. Selvitys sisällytetään hallituksen tilikaudelta antamaan toimintakertomukseen ja käsitellään yhtiön seuraavassa varsinaisessa yhtiökokouksessa, kun tilinpäätös käsitellään.

Onko osakkaan pakko maksaa ylimääräinen vastike? Osakkaiden tulee noudattaa sitä vastikkeen maksuperustetta, josta on säädetty yhtiöjärjestyksessä. Jos yhtiökokouksessa päätetään ylimääräisen vastikkeen perimisestä eikä sovita poikkeavasti sen maksuperusteesta, osakas on velvollinen maksamaan sen yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.

Avustamme sekä taloyhtiöitä että osakkaita erilaisissa ongelmatilanteissa ja erimielisyyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä!


Edellinen
Edellinen

Tervetuloa tiimiin OTM Oili Palsila!

Seuraava
Seuraava

Kestävyysraportoinnin hyöty pk-yritysten kilpailutilanteessa