Lomautettu työntekijä - tehtiinkö lomautuksesi oikein?

Tunnetko oikeutesi lomautuksen osalta?

Lomautusten osalta on hyvin selkeät noudatettavat säännöt. Näiden sääntöjen rikkominen antaa työntekijälle oikeuden saada korvauksia. Yhteistoimintalain rikkomisesta voi saada enintään 30.000 € suuruisen hyvityksen. Työsopimuslain (tai työehtosopimuksen) rikkomisesta voi saada korvauksen aiheutuneesta vahingosta.

Korvaus

Sinulle syntyy oikeus vahingonkorvaukseen, jos sinut lomautetaan virheellisesti ja menetät palkkatuloja. Tyypillisin tilanne on se, että lomautusilmoitusta ei ole annettu, se on ollut virheellinen tai se on annettu ilman perusteita.

Sinun tulee saada lomautusilmoitus ennen lomautusta. Lomautus voi lähtökohtaisesti alkaa aikaisintaan 14 päivää ilmoituksen antamisen jälkeen.

Lomauttamisen perusteena on aina työn väheneminen. Peruste tulee olla olemassa lomautusilmoitusta annettaessa. Sinua ei voida lomauttaa varmuuden vuoksi.

Korvauksen määrä on yhtä suuri, kuin sinulle aiheutunut vahinko. Aiheutunut vahinko merkitsee yleensä virheellisen lomautuksen osalta menetettyä palkkaa.

Hyvitys

Hyvityksen voi saada, kun työnantajalla on säännöllisesti vähintään 20 työntekijää ja yhteistoimintaneuvottelut (eli yt-neuvottelut) on pidetty väärin tai jätetty tekemättä.

Hyvityksen määrä riippuu muun muassa laiminlyönnin asteesta.

Selkein asteeltaan vakava rikkomustilanne on käsillä silloin, kun yhteistoimintaneuvotteluita ei ole käyty lainkaan. Sama koskee sitä, jos päätökset tehdään ennen neuvotteluita ja neuvottelut pidetään vain muodon vuoksi. Pienemmät virheet voivat olla esimerkiksi muutamaa päivää liian lyhyiden neuvotteluiden pitäminen.

Työnantajallasi saattaa kuitenkin olla korona-epidemian vuoksi olla oikeus poiketa neuvotteluvelvollisuudesta.

Tarvitsetko lisätietoja tai apua?

Edellinen
Edellinen

Työnantaja: Yt-neuvotteluiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi

Seuraava
Seuraava

Voidaanko minut irtisanoa, jos sairausloma kestää pitkään?