Mitä jos sairastun vuosiloman aikana?

Flunssakausi jyllää ja joululoma lähestyy. Mitä jos sairastun vuosiloman aikana?

Jos työntekijä sairastuu tai tulee muuten työkyvyttömäksi vuosiloman tai sen osan aikana, hänellä on vuosilomalain mukaan oikeus saada vuosilomaansa siirrettyä. Lomapäiviä voidaan siirtää vasta mahdollisen omavastuuajan jälkeen. Siirto-oikeus koskee vain lakisääteistä vuosilomaa.

Vuosilomalaki määrää, että työntekijällä voi olla enintään kuusi omavastuupäivää kunakin lomanmääräytymisvuonna ansaitun vuosiloman aikana. Jos työtekijän vuosilomaoikeus on enemmän kuin neljä viikkoa (25-30 päivää), jokainen 24 vuosilomapäivän päälle kertynyt lomapäivä lisää omavastuupäiviä yhdellä päivällä kuuteen omavastuupäivään asti. Täysi kuuden päivän omavastuu tulee sovellettavaksi viiden viikon eli 30 arkipäivän vuotuiseen vuosilomaan. Jos työntekijä on ansainnut lomaa vähemmän kuin 24 päivää, omavastuupäiviä ei ole. Omavastuupäivät eivät siis saa vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan.

Työkyvyttömyys ei automaattisesti siirrä vuosilomaa eikä työnantajan tarvitse oma-aloitteisesti tehdä päätöstä loman siirtämisestä. On siis tärkeää, että työntekijä nimenomaisesti pyytää loman siirtämistä ilman aiheetonta viivytystä eli heti työkyvyttömyyden ilmetessä. Työntekijän on myös esitettävä luotettava selvitys työkyvyttömyyden perusteista. Tämä voi käytännössä olla esim. lääkärintodistus tai joku muu työnantajan hyväksymä luotettava selvitys.

Työnantajalla on vuosilomalain mukaan oikeus päättää siirretyn loman ajankohta. Loma on pääsäännön mukaan ilmoitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkamista.

Ota yhteyttä jos tarvitset apua työoikeudellisissa tilanteissa, joko työnantajana tai työntekijänä!

Edellinen
Edellinen

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta!

Seuraava
Seuraava

Green Deal -sopimukset: nämä ovat pienyritysten haasteet