Green Deal -sopimukset: nämä ovat pienyritysten haasteet

Green Deal on EU:n laaja strategia, jonka tavoitteena on kestävä talouskasvu ympäristö ja ilmasto huomioiden. Green Dealin puitteissa on tehty myös erilaisia aloitteita, kuten ”Fit for 55” -paketti, joka tähtää EU:n päästöjen vähentämiseen 55 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 päästöistä.

Osana tätä strategiaa solmitaan vapaaehtoisia Green Deal -sopimuksia, joissa yritykset, viranomaiset ja järjestöt sitoutuvat yhteistyössä vähentämään päästöjä, lisäämään resurssitehokkuutta ja edistämään kiertotaloutta. Näillä vapaaehtoisilla sopimuksilla pyritään konkreettisiin ympäristötavoitteisiin, jotka ylittävät pelkän lainsäädännön vaatimukset.

Green Deal -sopimusten vaikutukset pienyrityksille

Käytännössä Green Deal -sopimuksia solmivat vain suurimmat yritykset, mutta niiden vaikutukset leviävät hiljalleen myös pienempiin yrityksiin. Alihankkijoina olevat pienet yritykset ovat keskeisessä asemassa Green Deal -tavoitteiden saavuttamisessa, mutta sitoutuminen sopimuksiin voi olla haastavaa sillä:

  1. Resurssipula: Monilla pienyrityksillä ei ole riittäviä resursseja Green Deal -sopimuksen edellyttämien käytäntöjen, kuten hiilineutraalin rakentamisen toteuttamiseen, jolloin yritys voi jäädä kilpailun ulkopuolelle.

  2. Uudet kriteerit: Green Deal -sopimusten kriteerit voivat olla hankalasti ymmärrettäviä ilman vastuullisuusosaamista, joka tekee niiden täyttämisestä haasteellista ilman ulkopuolista apua. Toisaalta oikean osaamisen hankkiminen kiireessä voi olla kallista.

  3. Investoinnit osaamiseen: Investoinnit vihreään osaamiseen, kuten energiatehokkaisiin rakennusmenetelmiin, voivat olla kalliita. Kuitenkin muutokset markkinoilla osoittavat, että investoinnit ja osaamisen kehittäminen määrittävät kilpailukykyä.

Kuinka pienyritykset voivat varautua?

Green Dealin edellytyksiin varautuminen kannattaa aloittaa arvioimalla yrityksen nykytilaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi energiatehokkuuden parantamista, raaka-aineiden kestävää hankintaa tai kierrätyskäytäntöjen kehittämistä. Lisäksi on tärkeää seurata lainsäädännön muutoksia ja hyödyntää saatavilla olevia tukia, jotka voivat auttaa yritystä investoimaan kestävään ja vihreään osaamiseen. Yhteistyöverkostojen hyödyntäminen on myös keskeinen keino pysyä muutoksen mukana.

Hyödynnä asiantuntemustamme menestyäksesi vastuullisuustavoitteissasi

Green Deal -sopimukset voivat tuntua haastavilta, mutta ne avaavat myös uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen ja markkina-aseman vahvistamiseen. Asiantuntijamme auttavat yritystäsi tulkitsemaan sopimusten vaatimuksia, laatimaan konkreettisia toimenpidesuunnitelmia ja hyödyntämään vastuullisuusstrategiaa kilpailuetuna. Ota yhteyttä ja varaa maksuton kartoituspalaveri.

Edellinen
Edellinen

Mitä jos sairastun vuosiloman aikana?

Seuraava
Seuraava

Kuukauden kysymys: Milloin ja miten työntekijälle voidaan antaa varoitus?