Vinkkejä mikro- ja pk-yritysten kestävyyden aloittamiseen

Vastuullisuus ja kestävyys ovat kovassa nosteessa suurempien yritysten keskuudessa, mutta miten mikro- ja pk-yritysten tulisi aloittaa kestävyys liiketoiminnassaan, kun resursseja on niukasti saatavilla. Tässä artikkelissa esittelemme vinkkejä, joiden avulla voi käynnistää kestävyystyön pienemmissä yrityksissä.

1.     Kartoita yrityksenne kokoluokka, asiakkaat ja yhteistyökumppanit

Luonnollinen paikka aloitukselle on tehdä johdonmukainen, mutta kevyt kartoitus omasta toimintaympäristöstä. Kartoittaessa tulisi pohtia omia palveluita ja tuotteita sekä näiden laajuutta. Samalla voi pohtia onko näiden tuotteiden ja palveluiden tuottamisessa joitakin merkittäviä niukkuustekijöitä, jotka rajoittavat esimerkiksi liikevaihtoa.

Kartoittaessa olisi tärkeää miettiä myös omia asiakaskuntia sekä olennaisimpia yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita, sekä heidän merkitystä yrityksenne liiketoiminnan onnistumiseen.

2.    Valitse liiketoiminnalle merkityksellinen kehitysalue

Kestävyys ja vastuullisuus jaetaan tyypillisesti ympäristöä, sosiaalista ja hallintoa koskeviin osa-alueisiin. Edellisen vaiheen kartoituksen perustella tulisi valita, että mitä näistä kestävyyden osa-alueista kehitetään ensimmäisenä. Suuremmilla yrityksillä on varaa kehittyä kaikilla osa-alueilla samanaikaisesti, mutta pienemmille yrityksille se ei välttämättä ole kannattava vaihtoehto.

Usein aloitetaan ympäristöä koskevilla aiheilla, kuten hiilijalanjäljen laskemisella, materiaalien käytön vähentämisellä tai jätteiden kierrätysasteen tehostamisella . Suosittelemme tarttumaan ensin sellaisiin tekoihin, jotka ovat toteutettavissa nykyisessä arjessa, mutta vaativat kuitenkin tietoisia ja kestäviä valintoja. Kevyen aloituksen voi tehdä ottamalla käyttöön automaatioon perustuvan hiilijanjäljen laskennan. Automaattisten laskelmien tilaaminen ei tuota päänvaivaa yrittäjälle, sillä laskenta perustuu kirjanpitotietoihin. Jurinet tukee yrityksenne hiilijalanjäljen laskemisessa ja raportin hyödyntämisessä – ota yhteyttä!*

Kehitysalueen ei kuitenkaan tarvitse olla vain ympäristö vaan aihealueen voi valita myös omien mielenkiinnon kohteiden perusteella. Kehitettävä aihealue tulee kuitenkin olla sellainen, että siitä on olennaista hyötyä kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmista ja edistymistä pitää pystyä mittaamaan. Tällöin yhdistyy aito kiinnostus kehitettävään aihealueeseen ja liiketoimintannan edistämiseen. Esimerkiksi sosiaalisella osa-alueella voidaan keskittyä työntekijöiden työolojen ja turvallisuuden kehittämiseen, joista on välitöntä ja merkittävää hyötyä työntekijöille, mikä tukee myös välillisesti työnantajakuvan luomisessa.

Mikäli sopivan aihealueen löytämisessä tai tavoitteiden asettamisessa on haasteita, ei kannata jäädä yksin. Jurinetilla tarjoamme kestävyys- ja vastuullisuuskonsultointia tunti- ja projektityönä. Autamme ja ratkomme kaikenlaiset haasteet.

3.    Seuraa ja mittaa edistymistä

Työn hedelmät eivät välttämättä näyttäydy samantien, joten siksi on tärkeää seurata ja mitata edistymistä. Seurannan tarkoituksena on selvittää, onko valituilla toimilla päästy toivottuihin lopputuloksiin. Onnistumisen kannalta on tärkeää, että seurannasta vastaa tietty henkilö, jotta vastuunjako ja seuranta pysyy johdonmukaisena vaikka kyseessä olisikin mikroyritys. Tällöin onnistumisen todennäköisyys on huomattavasti suurempi.

Seurannan ja edistymisen mittaamisen voi ulkoistaa Jurinetille, jolloin hoidamme kaiken tarvittavan. Tällöin seurannan raportointi pysyy johdonmukaisena eikä liiketoiminnan avainhenkiöiden tarvitse käyttää aikaa raportin luomiseen vaan sen sijaan he voivat pureutua raportin sisällön merkitykseen.

Kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvät askareet ovat suuremmissakin yrityksissä usein ulkoistettu toimeksiannoiksi, sillä nykyisten työntekijöiden aika ei välttämättä riitä perehtymiseen. Toisaalta kokoaikaisen kestävyys ja vastuullisuus asiantuntijan palkkaaminen ole taloudellisesti mahdollista tai kannattavaa. Jurinetilla ymmärrämme pienten yritysten haasteet resurssien riittävyydessä, joten osaamme tarjota kestävyysosaamisen pienille yrityksille kannattavalla tavalla.

Kaikkia haasteita ei voi selättää yksin

Jurinet auttaa yrityksenne kestävyyden aloittamisessa. Ota rohkeasti yhteyttä, ja varaa maksuton tutustumispalaveri.

*Palvelu tuotetaan Jurinetin yhteistyökumppanin Datafarm eRating -hiilijalanjälkilaskentapalvelulla. Palvelun tilaaminen ei sido muihin Jurinetin palveluihin.

Edellinen
Edellinen

Kuukauden kysymys: Voinko kieltäytyä ylitöistä?

Seuraava
Seuraava

Liiketoiminnan hallittu alasajo tai omaehtoinen konkurssi