Kuka vastaa vuokra-asunnossa sattuneista vahingoista?
Vuokranantajan ja vuokralaisen välille syntyy toisinaan riitaa, kun aletaan selvittää kuka maksaa vuokra-asuntoon syntyneiden jälkien korjaamisen. Kuka on velvollinen korjaamaan vaurioituneen parketin, sohvan aiheuttaman tummentuman seinällä tai koiranpennun järsimät lattialistat?
Yrittäjä: Mitä tehdä kilpailijan aiheuttaessa haittaa liiketoiminnallesi valehtelemalla?
Mielikuvat ovat elintärkeitä liiketoiminnassa ja huonot mielikuvat voivat tuhota liiketoimintasi.
Liiketoiminnassa esiintyy siksi aika-ajoin tilanteita, joissa näihin mielikuviin yritetään vaikuttaa laittomasti.
Lapsen elatus ja elatusapu
Lapsen oikeuksiin kuuluu oikeus riittävää elatukseen. Vanhemmat vastaavat parisuhteen päättymisen jälkeen lapsensa elatuksesta. Tällöin etävanhempi suorittaa elatusapuna tietyn rahamäärän kuukausittain lähivanhemman luona asuvalle lapselle.
Riittääkö suullinen sopimus?
Suullinen sopimus on yhtä sitova kuin kirjallinen sopimus. On kuitenkin erittäin suositeltavaa sopia asioista aina kirjallisesti.
Yritystoiminnassa kaikesta sopiminen kirjallisesti voi käytännössä olla liian raskasta ja sopimuksia syntyy eri tavoin. Suullinen sopimus voi olla riittävä, jos on kyse yksinkertaisista toimista, joihin ei sisälly suuria taloudellisia riskejä. Kokemuksemme mukaan kuitenkin esimerkiksi kaikista työsuhteisiin liittyvistä ehdoista on aina syytä sopia kirjallisesti.
Työntekijä: Kilpailukieltosopimuksesi voi olla mitätön
Työsopimuslaki rajoittaa mahdollisuutta käyttää kilpailukieltoehtoa, valtaosassa työsuhteista ei käytännössä voida tehdä pätevää kilpailukieltosopimusta. Lainvastaisia kilpailukieltosopimuksia tehdään usein, koska kilpailukieltoehdon lisäämisestä työsopimukseen ei ole mitään välitöntä haittaa työnantajalle.
Miksi ja miten tehdä edunvalvontavaltuutus?
Edunvalvontavaltuutus on varautumista tulevaisuuteen – miten ja kenen haluat asioitasi hoitavan?
Edunvalvontavaltuutuksella voit itse määrätä etukäteen henkilön tai henkilöt ketkä hoitavat henkilökohtaisia ja yrityksesi asioita, sitten kun et itse enää niistä kykene huolehtimaan sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Millä tavalla yhdenvertaisuusperiaate suojaa sinua osakeyhtiössä?
Osakeyhtiölaki suojaa sinua kaikilta päätöksiltä, jotka rikkovat sinun osaltasi yhdenvertaisuusperiaatetta. Enemmistövallalla ei voida jyrätä sinua kaikissa asioissa.
Yhdenvertaisuusperiaatteen antama suoja tulee sovellettavaksi kaikkiin yhtiön päätöksiin, riippumatta siitä onko kyseessä hallituksen, toimitusjohtajan, hallintoneuvoston vai yhtiökokouksen päätös.
Yhdenvertaisuusperiaate kattaa lukemattomia eri tilanteita ja se on eräs osakeyhtiölain keskeisimmistä periaatteista.
Hallituksen jäsenen vastuu osakeyhtiössä
Hallituksen jäsenenä toimiminen on vastuullinen tehtävä, jonka laiminlyömisestä voi joutua henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen. Hallituksen jäsen voi joutua korvaamaan joko tahallaan tai huolimattomuudestaan aiheuttamansa vahingon. Toimet, jotka myöhemmin osoittautuvat huonoiksi, eivät johda vahingonkorvausvastuuseen, jos hallituksen jäsen on toiminut huolellisesti ja arvioinut toimet yhtiön edun mukaisiksi.
Sopimuksen kohtuullistaminen poikkeustilanteessa
Viranomaisten asettamat rajoitukset koronaviruksen takia ympäri maailmaa aiheuttavat taloudellisia seuraamuksia lähes kaikilla toimialoilla. Yrityksillä on tällä hetkellä suuria haasteita täyttää sopimusvelvoitteensa ja epävarmuutta on ilmassa muun muassa tilausten ja toimitusten viivästyessä tai peruuntuessa kokonaan. Koronavirus tai poikkeusolot eivät automaattisesti vapauta sopimusvelvoitteista vaan sopimusten sitovuuden periaate vaikuttaa myös poikkeusoloissa. Sopimusosapuolella voi olla mahdollisuus vedota oikeustoimilain §36:ään ja sopimuksen kohtuullistamiseen.
Mitä tehdä jos rikoksentekijä ei maksa tuomittuja korvauksia?
Onko tuomioistuin määrännyt rikoksentekijän maksamaan sinulle vahingonkorvauksia, mutta tuomittu ei ole maksanut mitään? Voit periä korvauksia suoraan tuomitulta, ulosoton tai Valtiokonttorin kautta.
Kysy lakimieheltä live-lähetys Facebookissa 21.4.2020
Juristimme vastaa kysymyksiinne suorassa Kysy lakimieheltä live-lähetyksessä Facebookissa tiistaina 21.4.2020 klo 17.00-18.00.
Jurinet mukana Valitut talot -palvelussa
Jurinet on mukana tekemässä jotain ihan uutta yhdessä alan johtavien toimijoiden kanssa!
Valitut talot -palvelu mahdollistaa sekä myyjille että ostajille Suomen turvallisimmat omakotitalokaupat.
Juridisia keinoja koronakriisin hallintaan pienyrittäjän näkökulmasta
Yrittäjällä ei tämänhetkisen koronakriisin keskellä ole helppoa eikä lakiuudistusten ja tukitoimien kirjosta ota ihan noin vain selvää. Samaan aikaan tuleekin arvioitavaksi, miten työvoimaa voidaan järjestellä, mistä ja miten saadaan rahoitusta pahimmasta kriisistä selviämiseksi, miten pyrkiä mahdollisuuksien mukaan täyttämään omat sopimusvelvoitteet sekä maksaa kasaantuvat verot yllättävästä kassavajeesta huolimatta. Mahdollisen lainanoton ja avustusten lisäksi on kuitenkin useita muitakin keinoja helpottaa tilannetta.
Voinko tavata lastani Uudenmaan eristämisestä huolimatta?
Tällä hetkellä koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi on Uudellemaalle tuloa ja sieltä poistumista rajoitettu muista kuin välttämättömistä syistä. Tämä herättää monissa perheissä myös huolen siitä, vaikuttaako tilanne lapsen tapaamisoikeuden toteutumiseen ja joutuuko tapaamisjärjestelyjä muuttamaan nykytilanteen vuoksi.
Toteutuvatko lapsen tapaamiset kuten on sovittu?
Lapsella on oikeus säännöllisesti tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu.
Vanhemmat voivat yhteisymmärryksessä melko vapaasti sopia siitä, miten etävanhemman ja lapsen tapaamiset toteutuvat. Tällöin olisi kuitenkin suositeltavaa laatia sopimus, jossa on melko yksityiskohtaisesti sovittu muun muassa tapaamisten ajankohdat, tiheys ja kesto.
Kummankin vanhemman tulee omalta osaltaan myötävaikuttaa siihen, että tapaamisoikeus toteutuu kuten on sovittu.
Irtisanottu työntekijä: Mitä sinun tulisi tietää oikeudestasi korvauksiin?
Työsopimuslain mukaan sinulla on oikeus saada korvauksena 3-24 kuukauden palkkaa vastaava määrä, jos työsuhteesi päätetään lainvastaisesti. Lisäksi sinulla on oikeus odotusajan palkkaan, jos loppupalkkaasi tai sen osaa ei makseta ajoissa.
Työsopimuslain mukaan työntekijää ei saa irtisanoa ilman asiallista ja painavaa syytä. Työnantajan oikeus irtisanoa työsopimus on erilainen, riippuen siitä johtuuko se työnantajasta vai sinusta.
Oikeudellista neuvontaa rahoituksen hakemista varten
Akuutti koronaviruksen vaikutus meidän kaikkien elämään myös taloudellisessa merkityksessä tulee kestämään vähintään useita kuukausia. Otathan heti yhteyttä, jos tarvitset oikeudellista neuvontaa esimerkiksi rahoituksen hakemista varten. Apua on tarjolla, mutta sen pyytämisen kanssa ei saa viivytellä.
Miten vaadit vahingonkorvausta?
Sinulle voi aiheutua taloudellisia menetyksiä ja taloudellista vahinkoa lukemattomilla eri tavoilla. Tässä artikkelissa annamme yksinkertaiset toimintaohjeet vahingonkorvauksen vaatimiseksi vahingon aiheuttajalta.
Työnantaja: Yt-neuvotteluiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi
Yhteistoimintaneuvottelut tulee käydä ennen työntekijöiden lomauttamista, irtisanomista tai osa-aikaistamista, jos palveluksessasi on vähintään 20 työntekijää.
Yhteistoimintaneuvotteluiden laiminlyönti antaa irtisanotuille, lomautetuille ja osa-aikaistetuille työntekijöille oikeuden vaatia hyvitystä. Hyvityksen määrä on enintään 30.000 € työntekijää kohden.
Lomautettu työntekijä - tehtiinkö lomautuksesi oikein?
Tunnetko oikeutesi lomautuksen osalta?
Lomautusten osalta on hyvin selkeät noudatettavat säännöt. Näiden sääntöjen rikkominen antaa työntekijälle oikeuden saada korvauksia.