Testamentin muotovaatimukset
Testamentti ei ole vapaamuotoinen asiakirja vaan muotovaatimukset ovat tiukat. Perintökaari asettaa vaatimuksia siitä, miten testamentti tulee tehdä.
Jos joku muotovaatimuksista ei täyty, on testamentissa pätevyyteen vaikuttava muotovirhe. Tämä voi johtaa jälkikäteen testamentin kumoamiseen. Siinä tapauksessa testamentilla ei ole oikeusvaikutuksia ja perintö jaetaan perintökaaren mukaisesti.
Tietoisku Asta-messuilla Tampereella 3.9.2021
Jurinet Oy:n toimitusjohtaja OTM Markus Talvio puhuu perjantaina 3.9.2021 Omataloyhtiö.fi:n järjestämässä Taloyhtiöseminaarissa Asta-messuilla Tampereella aiheesta ”Taloyhtiön hallituksen vastuut korjaushankkeissa?”
Huoltoriidan follo-sovittelu
Jos vanhemmat eivät eronsa jälkeen pääse lapsen asioista yhteisymmärrykseen, voi kumpi tahansa vanhemmista laittaa huoltoriitaa koskevan asian vireille lapsen kotipaikan käräjäoikeuteen.
Vaihtoehto huoltoriidan pitkälle ja raskaalle oikeudenkäynnille on asiantuntija-avusteinen follo-sovittelu tuomioistuimessa.
Liikehuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen
Liikehuoneiston vuokrasopimus voidaan tehdä määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Vuokrasopimuksen kohteena voi olla rakennus tai sen osa, jota käytetään muuhun kuin asumistarkoitukseen.
Määräaikainen vuokrasopimus päättyy sovittuna ajankohtana ja irtisanominen voi tulla kyseeseen vain muutamassa poikkeustapauksessa. Tässä artikkelissa käsitellään toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomista.
Irtisanominen lomautuksen aikana
Koronapandemia on vähentänyt töitä monessa yrityksessä ja tuhansia työntekijöitä on ollut lomautettuina. Osa lomautuksista jatkuu edelleen. Lomautusten pitkittyessä eteen voi tulla tilanne, jossa joko työnantaja tai työntekijä haluaa irtisanoa työsuhteen. Tässä artikkelissa käsitellään työnantajan ja työntekijän irtisanomisoikeutta lomautuksen aikana.
Milloin ja miten vuokralaisen voi häätää?
Vuokrasuhteen purkamiseen ja häätöön täytyy olla aina vahvat lain mukaiset perusteet. Vuokralaisen häätöä voi hakea vuokrasuhteen päättämistilanteissa, jos vuokralainen ei hoida velvollisuuksiaan tai ei suostu muuttamaan pois asunnosta sovittuna ajankohtana. Häätöön tarvitaan siis vuokralaisen sopimusrikkomus.
Vuokrasopimuksen irtisanominen
Vuokrasopimus voidaan solmia joko toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena. Tässä artikkelissa käsitellään näiden sopimusten päättymistä irtisanomalla sekä vuokralaisen irtisanomissuojaa.
Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö netissä
Helsingin hovioikeus on antanut tänään tuomion asiassa, jossa toimistomme avusti osaa uhreista.
Asia koski törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja jutussa oli yhteensä 43 uhria.
Hovioikeus muutti syyksilukemista ja tuomitsi vastaajan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä myös niistä syytekohdista, joita käräjäoikeus ei syyksilukenut.
Lähestymiskielto
Lähestymiskielto tarkoittaa, että henkesi, terveytesi, vapautesi tai rauhasi suojaamiseksi voidaan jotakin toista henkilöä kieltää ottamasta sinuun yhteyttä tai lähestymästä sinua millään tavalla. Lähestymiskieltoa voi hakea kuka tahansa, joka perustellusti tuntee itsensä toisen uhkaamaksi tai häiritsemäksi.
Alisuoriutuminen irtisanomisperusteena
Irtisanominen alisuoriutumisen perusteella on yksi vaikeimmista ja tulkinnanvaraisimmista irtisanomistilanteista. Alisuoriutuminen voi olla esimerkiksi työntekijän laiskuutta, omatoimisuuden puutetta tai myöhästelyä aikatauluista. Toisaalta alisuoriutuminen voi johtua myös epäselvästä tavoitteiden asettamisesta, liian korkealle asetetuista tavoitteista työntekijän osaamistasoon nähden tai työnantajan puutteellisesta ohjeistuksesta tai koulutuksesta.
Irtisanominen edellyttää aina asiallista ja painavaa perustetta. Jos oikeus tulkitsee irtisanomisen perusteettomaksi, voi työnantaja joutua maksamaan työntekijälle korvauksena 3-24 kuukauden palkan.
Mitä työnantajan tulee ottaa huomioon?
Avioero – mitä pitää huomioida?
Avioero ja siihen liittyvät käytännön asiat saattavat tulla varsin yllättäen. Tilanne saattaa myös ymmärrettävästi pelottaa. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Myöskään asioista keskusteleminen aviopuolisoiden välillä ei enää useinkaan välttämättä onnistu. Lisäksi mielessä painaa usein huoli omasta ja lasten tulevaisuudesta.
Kivijalka-podcast: Miten tehdään onnistuneet asuntokaupat?
Miten tehdään onnistuneet asuntokaupat? Entäs jos kaupat menevätkin pieleen, mitäs sitten tehdään?
Jurinetin toimitusjohtaja Markus Talvio on vieraana Rakentaja.fi Kivijalka-podcastissa keskustelemassa onnistuneen asuntokaupan anatomiasta.
Kartelli isännöintialalla - vahingonkorvauksen vaatiminen
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tänään 10.2.2021 esittänyt, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksut kuudelle isännöintitoimistolle ja Suomen Isännöintiliitto ry:lle.
Jos taloyhtiönne on ollut kyseessä olevien isännöintitoimistojen asiakkaana, ole yhteydessä Jurinetin toimistoon, jotta Jurinet voi esittää vaatimuksen mahdollisen taloudellisen vahingon korvaamisesta myöhemmin myös teidän taloyhtiön puolesta.
Liukastuin taloyhtiön pihalla – kuka korvaa?
Taloyhtiö on pääsääntöisesti korvausvastuussa, jos joku liukastuu ja vammautuu taloyhtiön alueella. Korvausvastuun syntyminen edellyttää tuottamusta eli liukastumisen tapauksessa sitä, että kunnossapidosta vastuussa oleva taho ei ole suorittanut huolellisesti liukkaudentorjuntaa.
Huoltosopimus huoltoyhtiön kanssa ei vapauta taloyhtiötä korvausvastuusta. Huoltoyhtiö voi joutua korvaamaan taloyhtiölle sen maksamat liukastumisesta aiheutuneet korvaukset, jos huoltoyhtiö on syyllistynyt sopimusrikkomukseen. Mikäli huoltoyhtiö pystyy osoittamaan, että se on suorittanut huoltosopimuksen mukaiset huoltotoimet huolellisesti, ei huoltoyhtiö ole korvausvastuussa.
Suunnitteletko yrityskauppaa – Kilpailukielto osana liiketoiminnan luovuttamista
Koska yrityskaupan yhteydessä myyjältä usein siirretään ostajalle yrityksen maineen, liikeidean sekä liiketoiminnan kannalta tärkeitä tietoja, sovitaan samalla usein erilaisista myyjäpuolen myöhempää kilpailua rajoittavista ehdoista. Kilpailukielto yrityskaupan yhteydessä toteutetaan useimmiten yrityskauppasopimukseen sisällytettävällä kilpailukieltolausekkeella tai erillisellä kilpailukieltosopimuksella.
Sopimusta rikottiin, mitä voin vaatia? Sopimussakko ja vahingonkorvaus
Huolellisesti laadituilla sopimusehdoilla voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä sopimusrikkomuksia. Ennakoiva sopimusriskien hallinta ei kuitenkaan täysin poista mahdollisuutta, että joku sopijaosapuolista syystä tai toisesta rikkoo sopimusta ja aiheuttaa sillä vahinkoa muille osapuolille.
Mitä sopimusrikkomuksesta seuraa, riippuu paljon rikkomuksen vakavuudesta. Yleensä seuraamuksena voi olla hinnanalennus, virheen korjaaminen, sopimussakko, vahingonkorvaus tai viivästyskorko. Sopimuksen purku tulee kyseeseen vain tilanteessa, jossa sopimusrikkomus on ollut olennainen.
Tässä artikkelissa käsitellään sopimussakkoa ja vahingonkorvausta.
Ilmainen osakassopimus - unohda.
Osakassopimus on yrityksen tärkein sopimus. Ei ole olemassa yhtä varsinaista mallia, joka sopisi kaikkien yritysten tarpeisiin. Ilmainen osakassopimus antaa toki puitteet laatia omatoimisesti osakassopimus, mutta vältetäänkö sillä riidat tulevaisuudessa – kokemuksemme mukaan ei.
Yrittäjän testamentti – tee hyvissä ajoin
Yrittäjä voi varautua kuolemaansa tekemällä testamentin. Varsinkin yrittäjälle testamentti on usein hyvin tärkeä asiakirja, sillä näin hän voi varautua muun muassa miten hän haluaa yritystoiminnalleen käyvän hänen kuolemansa jälkeen.
Testamentti on ainoa keino määrätä omaisuudestaan kuoleman jälkeen ja sen tulee täyttää tarkat muotovaatimukset ollakseen pätevä. Mikäli testamenttia ei ole tehty, jaetaan omaisuus perillisten kesken perintökaaren säännösten mukaan.
Työnantajan velvollisuudet työsuhteen päättyessä
Tuliko riitaa työsuhteen päättyessä? Artikkelissa esittelemme työnantajan velvollisuudet työsuhteen päättyessä.
Koeaika on oikein käytettynä työnantajan turva – Vältä yleisimmät sudenkuopat
Koeajan tarkoituksena on antaa työnantajalle ja työntekijälle aikaa harkita, jos työsopimus vastaa etukäteisodotuksia.
Mikäli et tee asioita oikein ja teet koeaikapurun, voit joutua maksamaan korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Tämän korvauksen määrä voi työsopimuslain mukaan olla 3–24 kuukauden palkkaa vastaava määrä.
Vältä korvausvelvollisuuden aiheuttavia sudenkuoppia artikkelissa olevilla ohjeilla.